Кадри и видео: Novini.bgСъстав на Специализирания наказателен съд наложи мерки за

...
Кадри и видео: Novini.bgСъстав на Специализирания наказателен съд наложи мерки за
Коментари Харесай

Домашен арест за двама близки с Божков

Кадри и видео:  Novini.bg

Състав на Специализирания углавен съд наложи ограничения за неотклонение " домакински арест " на Тодор Марков и Пламен Георгиев, които са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група с ръководител Васил Божков, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Тодор Марков е началник на отдел " Контролна активност " в Държавната комисия по хазарта, а Пламен Георгиев е някогашен член на комисията по времето на Огнемир Митев, който сега е в ареста. Съдът не почете настояването на прокуратурата за най-тежката мярка " задържане под стража " и дефинира " домакински арест ". Магистратите се мотивираха, че тази мярка ще дисциплинира обвинените, ще им попречи да извършат закононарушение и да попречват наказателното произвеждане. Съдът също по този начин смята, че има целенасочени дейности за облагодетелстване на търговски сдружения благосъстоятелност на обвиняемия Васил Божков.

" Обвинението касае сдруженията на Васил Божков и има ясни доказателства, че Марков и Георгиев са се познавали с него ", съобщи пред публицисти наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов след края на правосъдното съвещание. Той разяснява и наложената рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров, който е обвинен дружно с Божков. " Когато се дефинира каква да бъде мярката за неотклонение, се взимат поради доста фактори и условия. Естествено, здравословното положение на лицето също е доста значимо. Оказа се, че лицето е в болнично заведение, постъпило е там за лекуване и има диагноза. Нямаше по какъв начин да бъде вкаран в правосъдна зала и взехме решение, че паричната гаранция е най-удачна за него. Има период, който е даден на лицето, и в него може да се апелира тази мярка. Ако съдът реши, че мярката е обективна и действителна, а действително лицето не е внесло тази парична гаранция, тогава се пристъпва към по-тежка мярка за неотклонение. Този период е 14 дни ", разкри прокурор Фердинандов и добави, че се работи доста интензивно по превеждането на настояването за екстрадиция на Васил Божков от ОАЕ.

Още при започване на съвещанието обвинените помолиха да не бъдат записвани и заснемани, а юристите им влязоха в залата със забавяне. Двамата обвинени бяха с разнообразни бранители. Държавното обвиняване удостовери желае си за непрекъсната мярка " задържане под стража ". Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов показа на съдията длъжностните характерности на Марков и Георгиев. Той добави, че даже в този ранен стадий на делото са събрани задоволително на брой доказателства, с цел да се направи обосновано съмнение,  че двамата обвинени могат да извършат ново закононарушение и да попречат действително за събирането на още доказателства  и това е повода за настояването на непрекъснат арест. От прокуратурата подчертаха,  че не престават напъните за връщането на Васил Божков в страната,  за да продължи делото в негово наличие. " Прократурата се оправя с следствието, което е много огромно като размер.  Имаме към сегашния миг 8 обвинени и над 25 индивида разпитани ", разкри прокурор Фердинандов. Той посочи още, че  разпитите на очевидците изрично сочат, че двамата обвинени са взели участие в проведената незаконна група водена от Божков.  Същите, изключително Георгиев,  са били на послушание директно на Огнемир Митев, койо по неприемлив метод е неглижирал вменените му от закона отговорности по отношение на упражняването на надзор на хазартните сдружения.   Аргументите са още, че в  интервала 2014-2019 г има пропуски в контрола на сдруженията, следени от Васил Божков, по отношение на заплащането на 15 на 100 такса въху направените
залози за всяка една ира. " Обвиняемите по неприемлив метод са си затваряли очите за сдруженията на Божков, което е довело до загуби за държавната хазна в размер на над 500 млн. лв. ", посочи Фердинандов и определи  случая като " необмислено и безобразно крадене на мафиотска конструкция, което е нанесло огромна вреда върху държавния бюджет в границите на 5 години " . Държавното обвиняване акцентира и на продължителния интервал, в който  обвинените са били съпричастни към проведената незаконна група ръководена от Божков. 

От своя страна юристите на Марков и Георгиев показаха, че настояването на прокуратурата не следва да се удовлетворява. Защитникът на Тодор Марков означи, че бащата на обвинения е с инсулт и се намира в болница и показа смъртен акт на майка му, която е умряла преди няколко месеца. " Децата на Марков са възпитаници и той би трябвало да се грижи за тях. За последните 6 години той е бил младши специалист в ДКХ и не е имал никакви контролни функционалности, а е отговарял за деловодството ", съобщи юристът. Самият Марков също сподели, че татко му е в извънредно тежко положение и той би трябвало да се грижи за него. " Всичко, което съм правил като държаяен чиновник, по никакъв мотив не е уязвило ползите на страната и самата комисия ", съобщи обвиненият.

Защитата на Пламен Георгиев акцентира, че здравословното му положение е тежко и би се влошило, в случай че остане в ареста. Самият Георгиев сподели пред съда, че по негово време са осъществени голям брой инспекции на хазартните компании и няма нито един случай при установено нарушаване да не е формиран акт. Георгиев увери също по този начин, че няма да се укрие от органите на реда.





Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 4udovi6teto (преди 11 секунди) Рейтинг: 16232 | Одобрение: 6087 Ало, Гешев? А котката, кучето, хамстера, рибките в аквариума на Божков - тях по кое време?  Ангелче https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери Станков Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР